Via het gisten van zaden

Plaats reactie
Gebruikersavatar
admin
Beheerder
Berichten: 139
Lid geworden op: vr 15 jul 2011, 12:58

Via het gisten van zaden

Bericht door admin » za 23 jul 2011, 20:25

Handleiding; zelf uw tomatenzaden oogsten!
Met toestemming van Auteur: Tekst Angelo Dorny ©

Tomaten zijn een van de meest begeerde vruchtgewassen in de moestuin.
Ze zijn dan ook eenvoudig te telen, ja zelf te telen want daar gaat het om…!
Zaden oogsten van tomaten is absoluut niet moeilijk, in slechts enkele dagen is de klus geklaard!

Welke tomaten zijn geschikt?

Bij het oogsten van tomatenzaden moet je enkele punten in het achterhoofd houden.
Tomaten uit de winkel, of gewoon anders gezegd F1 hybriden kan je niet nog een keertje telen uit hetzelfde zaad.
Deze soorten zijn zeer precies geselecteerd zodat een tweede zaaibeurt onmogelijk wordt.
Meestal gaat het kiempercentage dan sterk achteruit of groeien er ziektegevoelige planten.
Zaden nemen van heirloom of ook wel zaadvaste soorten is hier dan weer geen probleem.
Jaarlijks zaden oogsten kan door onderstaande handleiding te raadplegen.

Gisten

Het oogsten van tomatenzaden kan op heel wat manieren, al is het gisten ervan het meest efficiënt.
Vooral wanneer er grote hoeveelheden zaden worden genomen kan deze methode een oplossing bieden.
Bij de gistmethode laat je de tomatenzaden enkele dagen in een potje waarna je ze veelvuldig afspoelt.

Handleiding, stap 1

Stap 1 is ongetwijfeld het selecteren van vruchten geschikt voor de zaadteelt.
Grote en overrijpe vruchten zijn prima, deze geven dan ook de beste zaden.

Stap 2, materialen

Neem een koffielepel, potje of glas en de gewenste tomaat.
Deze benodigdheden voldoen, meer is er dus niet nodig.


Stap 3, tomaat halveren

Om de zaden succesvol te kunnen oogsten is het belangrijk vooraf de tomaten te halveren.
Zo zijn alle zaadkamers zichtbaar en wordt het eenvoudiger werken.


Stap 4, zaden oogsten in een potje

Neem ook meteen een potje bij de hand en voeg er de zaden met de hulp van een koffielepel aan toe.

Stap 5, gisten!

Na dit alles is het nu aan de zaden,…gisten dus!
3 à 4 dagen zijn ideaal,…afhankelijk van de temperatuur.

Stap 6, zaden spoelen

Dit werkje zit er weeral bijna op,… na 4 daagjes giet je de zaden door een zeef en spoelt ze zorgvuldig af.
Vuile en dus onbruikbare deeltjes worden nu weggespoeld,…
De eigenlijke zaden blijven over zodat het droogproces kan starten.

Stap 7, snel drogen is de boodschap!

Na het spoelen zijn de zaden vanzelfsprekend nat.
Nu is het de bedoeling alles zo vlug mogelijk te drogen, zodat schimmels geen kans maken.
Doe dit eventueel op een stukje bakpapier, keukenpapier is hier minder geschikt omdat de zaden dan blijven kleven.
Laat alles ruime tijd drogen…berg de zaden dus niet te vlug op.


Het hele gistproces is niet bepaald welriekend.
De gisting zorgt voor een vrij scherpe en zure guur,… plaats de potjes dus niet in de woonkamer of keuken!
De garage of het tuinhuisje is prima…

Zaden opbergen en bewaren

De zaden bewaar je beter op een zolderkamer of andere kamer waar er voldoende luchtcirculatie heerst.
Vochtige omstandigheden leiden immers altijd tot schimmels.
Ook het invriezen van tomatenzaden is mogelijk.
In normale toestand blijven tomatenzaden circa 5 jaar kiemkrachtig, bij het invriezen tot 30 jaar!

Met dank aan Angelo Dorny
Bekijk het van de zonnige kant - de meeste regen valt naast je.

kever
Berichten: 39
Lid geworden op: za 10 sep 2011, 11:33

Re: Via het gisten van zaden

Bericht door kever » vr 16 nov 2012, 14:35

Over het bewaren van zaden wens ik nog iets toe te voegen van informatie
die ik bekomen ben van de genenbank verbonden aan de Universiteit van Wageningen.

De zaden van tomaten, Paprika, pepertjes, aubergines, meloenen,..... bewaren zij
volgens volgend systeem:

- zaden oogsten (zie andere rubriek op forum)
- zaden drogen tot een vochtgehalte van minder dan 5 % (weet niet hoe ze
dit juist kunnen bepalen, maar ben ermee bezig ).
= zeer lang laten drogen op een zonnige plaats.
- zaden in nieuwe afsluitbare bokaaltjes ( luchtdicht ) doen
samen met een zakje silicagel
- etiket op bekaal kleven met de info
- in de diepvries op een constante temperatuur van -20 °C bewaren.
- bij uithalen voor zaden, de bokaal zeer kort uit de diepvries halen, verse silicagel erin
en zorgen dat de zaden niet ontooien of dan moet u enkele dagen wachten alvorens
ze terug ingevroren kunnen worden. Dit kan maar enkele keren in de bewaartijd.
In de natuur zijn dit de vorstperiodes die elkaar opvolgen gedurende één winter.
Dan zie je soms zaden uitkomen rond de composthoop die de winter doorstaan hebben.

- gripzakjes kunnen ook maar laten steeds een weinig lucht door, die vochtig is en door
de zaden opnieuw kan opgenomen worden. In gripzakjes bewaren doe je dan best met telkens
silicagel erin en eventueel extra in een ouderwets fotorol potje. Damp (lucht) vriest aan in de diepvries en daarvoor moeten de zaden beschermd zijn.

De zaden blijven 20-30 tot .... jaren kiemkrachtig. Zie waar de gletjers verdwijnen, daar staan na enkele jaren bloemen en groen.

Alvast de info die ik ontvangen heb.
Kever

Gebruikersavatar
Victor en Mia
Berichten: 455
Lid geworden op: ma 08 aug 2011, 21:12

Re: Via het gisten van zaden

Bericht door Victor en Mia » vr 16 nov 2012, 19:38

Bedankt kever voor de nuttige informatie,zal zeker van pas komen.
grtn

Plaats reactie
cron